Om kunnskapsgrunnlaget for normeringa av det nynorske skriftspråket - Helset, Stig J. (Norsk Lingvistisk Tidsskrift, 2018)
Artikkelen drøftar kva som bør vere kunnskapsgrunnlaget for normeringa av det nynorske skriftspråket. Det blir argumentert imot at ein baserer den offisielle normeringa på teoriar om grammatiske strukturar i eit mogeleg I-språk, slik nokre grammatikarar innanfor det generative paradigmet har teke til orde for. I staden argumenterer artikkelen for at ein byggjer framtidig normering på kor-puslingvistiske studiar av det ein kan karakterisere som normberande tekstar innanfor den nynorske skriftkulturen, noko som då kan seie noko om kva for operative normer som eksisterer i dette språket. I forlenginga av dette argumen-terer artikkelen for at metoden statistisk korrespondanseanalyse er særleg ve-leigna til å granske om det eksisterer normklynger av ulike språklege former som kan la seg identifisere som meir eller mindre dominerande subvarietetar av det nynorske skriftspråket, slik som til dømes varietetar som ein kan karak-terisere som konservativ, moderat eller radikal nynorsk.