Tryggve Sköld och umesamiskan. Intryck från en oavslutad språkdokumentation - Siegl, Florian (Norsk Lingvistisk Tidsskrift, 2017)
I artikeln behandlas Tryggve Skölds hittills nästan okända fältforskning bland umesamer på 1950- och 1960-talen i Arvidsjaurs och Arjeplogs kommun. I första delen belyses Skölds fältforskning närmare och som avslutning presenteras en översikt av material som blev insamlat av honom. I andra delen diskuteras några särskilda nordliga drag i denna varietet av umesamiska som talades i gränsområdet mellan umesamiskan och pitesamiskan.