Utviklingen av et norsk hjemmetegnspråk - Raanes, Eli (Maal og Minne, 2024)
Denne studien analyserer tegn fra et norsk hjemmetegnspråk utviklet fra 1950-tallet. Hjemmetegnspråket er utviklet på gården Bjerklia i Nordland, der den nest yngste sønnen, Georg Lorentz Bjerkli, vokste opp som den eneste døve i en søskenflokk på fem. Hjemmetegnspråket består av manuelle og ikke-manuelle tegn der hender, ansikt, blikk og kropp brukes for å formidle mening. Det har vært i bruk innen familien i nær femti år.