Dramaet på Straumsbrynet - Bjorvand, Harald (Maal og Minne, 2020)
Innskriften på Straumsbrynet er spesiell på den måten at den står på en så pass uvanlig gjenstand som et bryne. Blant annet av denne grunn har forskerne stort sett gått ut fra at det måtte bestå en nær samÂmenÂheng mellom innskriften og brynet. Man har også allment gått ut fra at innskriften står på et klassisk urnordisk språktrinn. Det kan imidlertid ikke sies at man med dette utÂgangsÂpunktet har kommet fram til aksepÂtable tolkninger. Ottar Grønvik (1996) antok i motsetning til tidligere forskere at innÂskriften inneholder yngre synkoperte og apokoÂperte former. Med denne oppÂfatÂningen av språktrinnet kom han følgeÂlig til et helt annet resulÂtat hva gjelder innÂskriftens innÂhold. Det synes rimelig å følge Grønvik i hans prinsipielle syn på språket i innskriften, men hans tolkningsforslag fremÂstår derimot av ulike årsaker som uakÂsepÂtabelt. Det gjelder ikke minst hans feilaktige oppfatning av runesekvensen haha i B-linjen som en form av adjektivet for 'høy', norrønt hór, hár osv., se videre avsnitt 4.