Metakonstruksjonssammensetninger - Nesset, Tore (Maal og Minne, 2018)
Denne artikkelen retter oppmerksomheten mot en type norske sammensetninger som har vært lite påaktet i faglitteraturen, og drøfter et viktig spørsmål i nordisk og allmenn språkvitenskap, nemlig hvordan språkbrukere tolker sammensetninger. "MetakonstruksjonsÂsammenÂsetninger" er sammenÂÂsetninger av typen petroleumshimmel som er vanskelige å tolke uten kontekst, men som i konstruksjoner som ikke en sky på petroleumshimmelen tolkes uten problemer. Sammensetninger av denne typen innebærer at en morfologisk konstruksjon (sammensetningskonstruksjonen) legges oppå en syntaktisk konstruksjon - derav termen "metakonstruksjonsÂsammenÂsetninger". Disse sammensetningene er av teoretisk interesse, ettersom de illustrerer hvordan konteksten bidrar til tolkningen av sammensetninger, hva slags semantiske relasjoner mellom for- og etterledd som er mulige, og hvilke kognitive mekanismer språkbrukerne kan benytte for å tolke sammensetninger.