Kronos og Kairos

Flore Singer Aaslid

Sammendrag


Tidsbegrepet er fundamentalt for vår væren, og strukturerer både hverdagsvirkeligheten og våre oppfatninger om oss selv og verden. Rusmiddelbruk forvandler denne erfaringen på en grunnleggende måte, ved å skape en time-out hvor konvensjonelle koder blir mindre relevante, eller ikke relevante i det hele tatt. Grekerne i antikken hadde to ord for tid, kronos og kairos. Det første viser til kronologisk eller sekvensiell tid, mens det siste uttrykker en bestemt tidsperiode hvor ââ¬Ânoeââ¬Â spesielt skjer. Med framveksten av industrialiseringen og oppfinnelsen av klokka, ble kronos eller kvantitativ tid det dominerende tidsbegrepet, mens kairos, som er mer kvalitativ i karakter, sjelden anerkjennes i det hele tatt. I et slikt landskap blir rusmidler og beruselse fort en måte å unnslippe det tyngende kronos- jerngrepet til.

Denne artikkelen søker å utforske den ofte oversette, men like fullt betydelige dynamikken mellom kairos og kronos slik den angår rusmiddelbruk innen en kontemporær matrise av forbrukermetafysikk, illustrert med empiriske eksempler fra mitt eget feltarbeid blant skjulte rusbrukergrupper i Norge. Siden rusmiddelbruk grunnleggende sett er en fabrikkert time-out eller ââ¬â¢antikronlogiââ¬â¢, bryter den med etablert arbeidsetikk og minner mye om barndommens lekeverden. Men for mange som søker ut på slike reiser bortenfor ââ¬Âtidsmålingens fonnââ¬Â blir midlene som gjør den midlertidige overskridelsen mulig kilde til et nytt og annerledes type slit.


Fulltekst:

PDF

Innkommende lenker

  • Det er p.t. ingen innkommende lenker.


Creative Commons-lisens

Innholdet på dette nettstedet er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal lisens.