Byråkratiske møter med sårbarhet. Snillhetskontroll i arbeid med flyktninger
PDF ()

Hvordan referere

Hagelund, A. (2007). Byråkratiske møter med sårbarhet. Snillhetskontroll i arbeid med flyktninger. Sosiologi I Dag, 37(3-4). Hentet fra http://ojs.novus.no/index.php/SID/article/view/938

Sammendrag

Bakkebyråkraters arbeidsliv preges av en spenning mellom hensynet til å skulle ivareta kontrollfunksjoner på vegne av velferdssamfunnet og ansvaret for å bistå til dels svært sårbare enkeltindivider i møtet med systemet. Dette gjelder ikke minst i arbeid med flyktninger. Temaet for denne artikkelen er bakkebyråkratenes forsøk på å finne en balanse mellom posisjonen som profesjonell myndighetsutøver og egen medmenneskelighet innenfor rammene av introduksjonsordningen for nyankomne innvandrere. Et hovedtema i datamaterialet er snillhet og bakkebyråkratenes trang til å hjelpe. Introduksjonsíordningens mål er selvhjulpenhet, og i en slik sammenheng kan bakkebyråkratenes snillhet bli et problem. Artikkelen tar for seg noen av de språklige strategier for å kontrollere snillheten som er tatt i bruk. Dette er dels retoriske strategier som tar i bruk overfor deltakerne, dels legitimeringsstrategier som bidrar til å skape en felles forståelse om at de agerer riktig og forsvarlig, dels institusjonelle ordninger som bidrar til byråkratenes selvkontroll og som løfter ansvaret for manglende snillhet over på selve den byråkratiske strukturen.
PDF ()

Authors who publish with this journal agree to the following terms:

 

  1. Authors retain copyright and grant the journal right of first publication, with the work 1 year after publication simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
  1. Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.