Samansette preposisjonar i norske dialektar
PDF

Hvordan referere

Bakken, K., & Vikør, L. (2011). Samansette preposisjonar i norske dialektar. Norsk Lingvistisk Tidsskrift, 29(2). Hentet fra https://ojs.novus.no/index.php/NLT/article/view/194

Sammendrag

I norsk ï¬nst det ei rekkje preposisjonar som er samansette av stadadverb og tra-disjonelle preposisjonar. I dialektane har ein del av desse fusjonert til éi stav-ing.Etter ei generell innleiing konsentrerer vi oss om preposisjonskompleksetav - utav - tå. Vi skisserer fordelinga av desse i dialektane og refererer så eispørjeundersøking basert på femti eksempelsetningar som illustrerer ulikebruksmåtar av dette komplekset. Undersøkinga er avgrensa, men kan gi grunn-lag for hypotesar til vidare prøving. Dialektane vi undersøkte, ser ut til å dele seg i tre: 1: dei som berre nyttarav, 2: dei som berre nyttar tå, og 3: dei som nyttar begge i ulike funksjonar, slikat tåhar overteke den preposisjonelle funksjonen, og avhar spesialisert seg påden adverbielle. Bruken av utavhar vi ikkje fått noko klart bilete av. Vi tolkar desse preposisjonane som døme på leksikalisering og konkluderermed at klassiï¬seringa av stadadverb som preposisjonar i Norsk referanse-grammatikker problematisk.
PDF

Forfattere beholder opphavsretten og gir tidsskriftet rett til første publisering av arbeidet. En Creative Commons-lisens (CC BY-SA 4.0) gir samtidig andre rett til å dele arbeidet med henvisning til arbeidets forfatter og at det først ble publisert i dette tidsskriftet.