Norge - riket uten rikstalemål?
PDF

Hvordan referere

Papazian, E. (2012). Norge - riket uten rikstalemål?. Norsk Lingvistisk Tidsskrift, 30(1). Hentet fra https://ojs.novus.no/index.php/NLT/article/view/190

Sammendrag

Artikkelen er en kommentar og et bidrag til diskusjonen om Norge har et rikstalemål, i bl.a. NLT 1 2009, med fokus på de allmenne, teoretiske spørsmåla -­debatten reiser: Hva er kriteriene for en varietets eksistens - bruk eller bevissthet/holdning? Må en varietet være "kodifisert" for å godtas som et riksspråk, og hva vil dét si? Hva er et standardspråk (riksspråk), og må vi stille ulike krav til et riksspråk i skrift og i tale? Særlig drøftes forskjellen og forholdet mellom riksspråk og dialekt, og om "talemåls-pyramiden" passer for Norge. Mht. spørsmålet om et norsk rikstalemål argumenterer forfatteren for at vi har et slikt i det talte bokmålet. Spesielt drøftes den østlandske varianten av talt bokmål, som mange mener har en særlig status. Artikkelen tar også opp talemålsutviklinga i Norge, bl.a. begrepene 'standardisering' og 'regionali-­sering', og om det foregår en "avstandardisering". Til slutt drøftes hvordan og hvorfor Norge er et språklig "annerledesland".
PDF

Forfattere beholder opphavsretten og gir tidsskriftet rett til første publisering av arbeidet. En Creative Commons-lisens (CC BY-SA 4.0) gir samtidig andre rett til å dele arbeidet med henvisning til arbeidets forfatter og at det først ble publisert i dette tidsskriftet.