Tegnrom og taktilt tegnspråk
PDF

Hvordan referere

Raanes, E. (2011). Tegnrom og taktilt tegnspråk. Norsk Lingvistisk Tidsskrift, 29(1). Hentet fra https://ojs.novus.no/index.php/NLT/article/view/184

Sammendrag

Denne artikkelen handler om døvblindes taktile tegnspråk. Brukere av taktilttegnspråk avleser språket i den taktile modaliteten gjennom følesans og be-røring. Temaet i artikkelen er avgrenset til en analyse av bruken av tegnrommeti taktilt norsk tegnspråk (TNTS). I teori om tegnspråk regnes tegnrommet somden delen av det tredimensjonale rommet der tegnspråklige tegn utføres (Crystal1997). Hvordan påvirkes så tegnrommet av at taktilt tegnspråk forutsetterdirekte fysisk kontakt? Funn som beskriver tegnrommet i norske døvblindeskommunikasjon, blir sammenlignet med beskrivelsen av tegnrommet i (visueltnorsk tegnspråk (NTS) og med andre studier både av visuell og taktil bruk avtegnspråk (Stokoe 1960, Battison 1995, Engberg-Pedersen 1998, Mesch 1998,Collins & Petronio 1998). En studie av tegnspråk i en taktil modalitet illustrererdøvblindes kommunikasjon, men bidrar også mer generelt til å øke kunnskapenom hvordan rommet og gestuelle uttrykk brukes i kommunikative prosesser.
PDF

Forfattere beholder opphavsretten og gir tidsskriftet rett til første publisering av arbeidet. En Creative Commons-lisens (CC BY-SA 4.0) gir samtidig andre rett til å dele arbeidet med henvisning til arbeidets forfatter og at det først ble publisert i dette tidsskriftet.