Døves språkholdninger og norsk tegnspråk
PDF

Hvordan referere

Holten, S. M., & Lønning, H. R. (2011). Døves språkholdninger og norsk tegnspråk. Norsk Lingvistisk Tidsskrift, 29(1). Hentet fra https://ojs.novus.no/index.php/NLT/article/view/181

Sammendrag

Artikkelen handler om døves språkholdninger, nærmere bestemt om døves hold-ninger til tegnspråknorsk versus norsk tegnspråk. Det kan se ut som om tegn-språknorsken, som er et konstruert tegnsystem basert på norsk talespråksyntaksbrukt på 1970- og 1980- tallet, har hatt stor virkning på døves språkholdninger.Undersøkelsen knyttes til kritisk lingvistikk (Fairclough 2001), og det fokuserespå makt i diskursen (som er en måte å ordne og dele inn verden på). Eldre døvei materialet er generelt positive til tegnspråknorsken og er gjennomgåendenegative i sine utsagn om norsk tegnspråk. Yngre døve, derimot, ser ikke ut tilå ha noe forhold til tegnspråknorsktiden og har gjennomgående positive hold-ninger til at norsk tegnspråk er et språk.
PDF

Forfattere beholder opphavsretten og gir tidsskriftet rett til første publisering av arbeidet. En Creative Commons-lisens (CC BY-SA 4.0) gir samtidig andre rett til å dele arbeidet med henvisning til arbeidets forfatter og at det først ble publisert i dette tidsskriftet.