Sosial mening, pragmatiske partikler og pragmatisk teori
PDF

Emneord (Nøkkelord)

Mene-vise kontinuum
sosial indeks
relevans
etterstilte partikler

Hvordan referere

Unger, C. (2018). Sosial mening, pragmatiske partikler og pragmatisk teori. Norsk Lingvistisk Tidsskrift, 36(2). Hentet fra https://ojs.novus.no/index.php/NLT/article/view/1570

Sammendrag

Forskning på pragmatiske partikler har stort sett handlet om å finne fram til den semantisk kodete betydningen til en gitt partikkel, samt å vise hvordan denne betydningen brukes av tilhører i pragmatiske prosesser for å slutte seg til talerens mening i kontekst. Dette programmet har imidlertid lite å si om den sosiolingvistiske dimensjonen til pragmatiske partikler. Norske etterstilte partikler framviser spesielt stor variasjon i ulike dialekter og sosiolekter, noe som gjør at bruk av disse partiklene medfører formidling av sosial mening. I denne artikkelen argumenterer jeg  for å ikke bare fokusere på det taleren mener med en ytring, men å undersøke også det taleren intenderer å vise fram gjennom ytringen (Sperber & Wilson 2015; Wharton 2009). På denne måten kan man oppnå en integrert analyse av semantiske, pragmatiske og sosiale dimensjoner ved språklige uttrykk. Jeg illustrer denne påstanden med analyser av de norske etterstilte partiklene sjø og ass.

PDF

Forfattere beholder opphavsretten og gir tidsskriftet rett til første publisering av arbeidet. En Creative Commons-lisens (CC BY-SA 4.0) gir samtidig andre rett til å dele arbeidet med henvisning til arbeidets forfatter og at det først ble publisert i dette tidsskriftet.