Polysemi. En relevansteoretisk tilnærming
PDF

Hvordan referere

Falkum, I. L. (2014). Polysemi. En relevansteoretisk tilnærming. Norsk Lingvistisk Tidsskrift, 32(2). Hentet fra https://ojs.novus.no/index.php/NLT/article/view/153

Sammendrag

I denne artikkelen diskuterer jeg fenomenet polysemi, der et språklig uttrykk innehar to eller flere beslektede betydninger (et eksempel er adjektivet frisk, som kan bety 'uskjemt', 'ny', 'sunn', 'livlig', 'dristig', 'forfriskende', og så videre). I en kommunikasjonssituasjon utgjør det sjelden noe problem at ordene vi bruker knyttes til flere betydninger. Taleren kan som regel stole på at tilhøreren vil ta konteksten til hjelp for å danne seg en oppfatning om den intenderte betydningen til et polysemt ord. Innenfor semantisk-pragmatisk teori representerer polysemifenomenet derimot en stor utfordring. For hva betyr det egentlig at et ord innehar flere beslektede betydninger? Hvordan reflekteres dette i våre mentale leksikon? Og hvordan oppstår polyseme betydninger? Artikkelen søker å gi leseren en innføring i hver av disse problemstillingene, og foreslår deretter hvordan polysemifenomenet kan gjøres rede for innenfor et relevansteoretisk pragmatisk rammeverk, der ordbetydninger anses for å være underspesifiserte semantiske enheter som er gjenstand for pragmatisk beriking i kontekst.

PDF

Forfattere beholder opphavsretten og gir tidsskriftet rett til første publisering av arbeidet. En Creative Commons-lisens (CC BY-SA 4.0) gir samtidig andre rett til å dele arbeidet med henvisning til arbeidets forfatter og at det først ble publisert i dette tidsskriftet.