"€Se å få deg et liv!"€ -€“ om grammatikalisering og bruk av se-o-V-konstruksjonen i norsk
PDF

Hvordan referere

Vindenes, U. (2015). "€Se å få deg et liv!"€ -€“ om grammatikalisering og bruk av se-o-V-konstruksjonen i norsk. Norsk Lingvistisk Tidsskrift, 33(1). Hentet fra https://ojs.novus.no/index.php/NLT/article/view/144

Sammendrag

Se-o-V-konstruksjonen brukes i norsk blant annet som en ekspressiv forsterker av imperativ: Se å få deg et liv! Den består av verbet se som innledningsverb, et forbinderord [o] (og eller å i skrift) og et følgeverb som enten står i infinitiv (se å komme deg ut) eller med samme bøyingsform som se (se og kom deg ut). Konstruksjonen kan også brukes med preposisjonen til: Se til å komme deg ut. Det fins altså tre ulike varianter av konstruksjonen, og dette er et eksempel på lagdeling. Når verbet se brukes i se-o-V-konstruksjonen, har det flere egenskaper til felles med hjelpeverb, og den leksikalske betydninga er avbleika. I artikkelen argumenterer jeg for at se-o-V-konstruksjonen har som funksjon å uttrykke resultativt aspekt, deontisk modalitet og intensjonalitet, og at disse egenskapene begrenser hvilke typer verb som kan stå som følgeverb i konstruksjonen, samt hvilke bøyingsformer verba kan ha.
PDF

Forfattere beholder opphavsretten og gir tidsskriftet rett til første publisering av arbeidet. En Creative Commons-lisens (CC BY-SA 4.0) gir samtidig andre rett til å dele arbeidet med henvisning til arbeidets forfatter og at det først ble publisert i dette tidsskriftet.