"Vibaa er komaa!"
PDF

Hvordan referere

Særheim, I. (2013). "Vibaa er komaa!". Maal Og Minne, 101(2). Hentet fra https://ojs.novus.no/index.php/MOM/article/view/302

Sammendrag

I Arne Garborgs litterære verk er ordval, språkleg form og målføring ein viktig del av miljø- og personskildringa, og har klar litterær funksjon. Garborg omtala Fred (1892) som sin "naturalistiske Jærroman".- Også språkleg kan dette kallast ei Jær-bok, for mange ord og uttrykksmåtar i romanen samsvarar med jærmålet. Oftast er lokalfarga ord normerte i tråd med det normeringsgrunnlaget som elles er nytta i bøkene. Men i nokre høve er dei skrivne i samsvar med dialektuttalen, gjerne for å få fram ein spesiell stilistisk og litterær effekt. Då Garborg like etter 1900 tilpassa dei litterære verka sine til midlandsmål, fekk Fred ei språkform som ligg lenger borte frå jærmålet enn det- ein finn i førsteutgåva. Men i ordtilfanget styrkte han innslaga frå- dette målføret.

PDF

Forfattere beholder opphavsretten og gir tidsskriftet rett til første publisering av arbeidet. En Creative Commons-lisens (CC BY-SA 4.0)  gir samtidig andre rett til å dele arbeidet med henvisning til arbeidets forfatter og at det først ble publisert i dette tidsskriftet.