Ynglingatal str. 4 - omskrivningen "viljes borg" som dateringskriterium
PDF

Hvordan referere

Krag, C. (2013). Ynglingatal str. 4 - omskrivningen "viljes borg" som dateringskriterium. Maal Og Minne, 101(2). Hentet fra https://ojs.novus.no/index.php/MOM/article/view/298

Sammendrag

Dateringen av kvadet Ynglingatal har i perioder vært livlig diskutert, helt siden 1890-årene. Det er vanskelig å finne sikre kriterier for en datering, særlig om man ser bort fra sagatekstene som kvadet er overlevert- sammen med. Men mulige anakronismer i innholdet kan gi visse holdepunkter. I artikkelen diskuteres først "de fire elementene" som dateringskriterium, i forlengelse av den debatt som allerede har funnet sted. Dernest analyseres uttrykket vilja byrgi (str. 4) som skaldekenning sammenholdt med tilsvarende kenninger i diktningen forøvrig. Dette ses så i lys av selve "vilje"-begrepet og utviklingen av det i kristen middelalder. Samlet blir konklusjonen at kvadet tidligst kan være fra 1100-tallet.

PDF

Forfattere beholder opphavsretten og gir tidsskriftet rett til første publisering av arbeidet. En Creative Commons-lisens (CC BY-SA 4.0)  gir samtidig andre rett til å dele arbeidet med henvisning til arbeidets forfatter og at det først ble publisert i dette tidsskriftet.