Hákonar saga Ívarssonar - en kompilasjon fra senmiddelalderen
PDF

Hvordan referere

Bagge, S. H. (2015). Hákonar saga Ívarssonar - en kompilasjon fra senmiddelalderen. Maal Og Minne, 106(2). Hentet fra https://ojs.novus.no/index.php/MOM/article/view/217

Sammendrag

Artikkelen argumenterer for at Hákonar saga Ívarssonar (HI) bygger på Morkinskinna og særlig Heimskringla og dermed er en sen kompilasjon. Hovedargumentet for dette er at HIs og Heimskringlas versjon kan forklares som en omarbeiding av den eldre versjonen i Morkinskinna gjennom at Håkon Ivarsson gjøres til en slektning av Einar Tambarskjelve og den nærmeste til å hevne kong Haralds drap på ham. Dette får Harald til å love ham ekteskap med Ragnhild, datter av hans forgjenger Magnus den gode, for å forsone ham. Denne koblingen forklarer alle de øvrige endringene i historien. En slik omarbeiding er mest sannsynlig Snorres verk, dels fordi den passer bedre i en beretning om kong Harald enn en om Håkon, dels fordi der er mange andre eksempler på at Snorre har omarbeidet tidligere versjoner på samme måte.
PDF

Forfattere beholder opphavsretten og gir tidsskriftet rett til første publisering av arbeidet. En Creative Commons-lisens (CC BY-SA 4.0)  gir samtidig andre rett til å dele arbeidet med henvisning til arbeidets forfatter og at det først ble publisert i dette tidsskriftet.