Klaus Böldl, Katharina Preissler [utg.]: Die nordische Ballade als religiöser Resonanzraum. Interdisziplinäre und intermediale Perspektiven

Olav Solberg

Sammendrag


Denne artikkelsamlinga går inn som band 32 i serien Münchner Nordistische Studien og spring ut av eit arbeidsseminar med tittelen (på norsk): «Om Gud og verda. Den nordiske balladen mellom mellomalder og modernitet». Det er ei interessant og spennande problemstilling. I innleiinga drøfter redaktørane nokre allmenne trekk ved nordisk balladedikting og peikar bl.a. på at det tilsynelatande finst få nedslag av kristendom i balladediktinga. Men denne oppfatninga er overflatisk, seier dei. Ikkje berre i legendeballadane, men også i riddarviser og naturmytiske viser er religiøse tanke- og reaksjonsmønster til stades. Dei fleste balladar med religiøst innhald har likevel blitt liggjande i tussmørker, balladeforskarane har ikkje brydd seg særleg om dei. Men to legendeballadar skil seg ut: «Draumkvedet» (TSB B 31) og «Sankt Stefan og Herodes» (TSB B 8).

Fulltekst:

PDF

Innkommende lenker

  • Det er p.t. ingen innkommende lenker.


ISSN 1890-5455

Creative Commons-lisens

Innholdet på dette nettstedet er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal lisens.